Vanwege corona, en dus om mensenmassa's op vliegvelden en stations te vermijden, ben ik in mijn eentje met auto en tent naar het noorden van Zweden gereisd voor het Sarek-avontuur. Ik heb vrij gekampeerd gedurende een week, elke dag een stukje noordelijker op een mooie locatie om te fotograferen en wandelen.

Mijn eerste stop was bij Hornborgasjön. Kraanvogels tijdens de najaarstrek. Er zaten er ruim 8000. Na een nacht slapen in de auto, stond ik tijdens zonsopkomst aan de westkant van het meer waar de kraanvogels overnachten.  Op dat moment vliegen ze op om in groepjes naar de velden in de omgeving te vliegen.
Na het fotograferen van de kraanvogels was het tijd voor een ontbijt aan een overdekt picknickbankje bij het gesloten bezoekerscentrum.
Mijn tweede locatie op weg naar het noorden was in de omgeving van Skinnskatteberg in Midden-Zweden. We hadden daar in 2017 onze zomervakantie doorgebracht en toen veel elanden gezien. Ik heb mijn pop-uptentje opgezet bij een meer in het bos.
Een zoektocht naar elanden langs de toen ontdekte plekjes had ook nu succes. Vanuit de auto kon ik deze jonge elandstier door wat struiken heen fotograferen.
Eén dag later. Hoe noordelijker ik kwam, hoe meer herfstkleuren er waren. Dit zijn twee opnames vanuit de lucht van een riviertje en verkleurde berken bij Hamra Nationaal Park.
De volgende stop op reis naar het noorden van Zweden was Hamra Nationaal Park. In de middag kon ik daar nog een mooie wandeling maken door het moerassige gedeelte van het gebied.
De kampeerplek voor die nacht op de parkeerplaats bij de ingang van Hamra.
In de schemering ben ik naar een uitkijkpunt bij een meer gewandeld. Deze panoramafoto is gemaakt na zonsondergang tijdens het zogenaamde blauwe uurtje.
De reis naar het noorden ging verder via Vemdalen en Östersund. De herfstkleuren zijn hier nog intenser.
Een paar uur later zie ik een kraanvogelgezin in een veld lopen. Eén van de ouders voert een jong.
In Strömsund zie ik dat ik nog voldoende tijd heb en besluit om via de Vildmarksvägen een omweg te maken naar het noorden van Zweden.  Herfstkleuren langs de weg bij Gäddede.
De volgende ochtend vervolg ik mijn weg richting Stekenjokk. Het heeft 's nachts gesneeuwd op de bergtoppen en het waait hard. Buiten de auto is het koud en guur, maar ik maak toch foto's van het bijzondere landschap. Het is 16 september, meteorologisch nog net zomer, maar ja, dit is Scandinavië op 860 meter hoogte. Toevallig kom ik hier mijn vrienden tegen die ook onderweg zijn naar Sarek. 
Rendierhouders waren die dag bezig om hun kudde te verplaatsen. Een herdershondje is wel een beetje heikneuterig, dus daar gebruiken zij tegenwoordig een helikopter voor. De enorme kudde rendieren kwam steeds dichterbij en stak een rivier over.
In kampeer die avond aan een meer op 65º noorderbreedte.
De dag erna passeer ik de poolcirkel bij Jokkmokk. Ik rij door naar Muddus Nationaal Park, om daar nog een dag te wandelen na de vele uren autorijden. In de omgeving van Muddus zijn ook veel bossen en meren.
Als ik bijna bij Muddus ben, rij ik tientallen kilometers over onverharde boswegen. Er steekt een groepje korhoenders de weg over. Eén van de kuikens is een korhaan die zijn jeugdkleed omruilt voor een mooi zwart verenpak. 
De meeste korhoenfoto’s zijn van hanen in het vroege voorjaar op de bolderplaats. Deze is even wat anders. Een hen in een berk omlijst door geel herfstblad. De foto is gemaakt op een bosweg bij Muddus Nationaal Park bij Jokkmokk in noord Zweden.
Ook deze eland liet zich fotograferen in een landschap vol herfstkleuren.
Fraaie meren in Muddus Nationaal Park.
De week met de lange reis naar het noorden wordt waardig afgesloten met Noorderlicht. Morgen begint het Sarek-avontuur.
Een verslag van de trip in Sarek staat in mijn vorige blog. Klik hieronder om dat te bekijken.

Andere albums

Back to Top