In het begin van het jaar waren er hoge waterstanden langs de grote rivieren. Op 12 januari 2018 maakte ik dit beeld van knotwilgen in de ondergelopen uiterwaarden bij Wageningen.
Hopend op een mooie zonsopkomst in combinatie met ijs ging ik op 8 februari naar een gebied met water en verspreide bomen. Terwijl de ene camera was opgesteld om een timelapse te maken, verschoof de rand van de bewolking tijdens de zonsopkomst naar precies de goede plek boven het ven en de bomen. Met mijn tweede camera heb ik toen deze panoramafoto gemaakt.
Eind februari was het nog koud. Veel vogels profiteerden van de zonnebloempitten op onze voedertafel, zoals deze appelvink.
Begin maart vroor het nog en waaide het hard, waardoor er gevoelstemperaturen van -15ºC waren. De volgende nacht had het gesneeuwd en de door de harde wind gevormde patronen in het stuifzand werden prachtig benadrukt door de sneeuw. 3 maart 2018.
Tijdens een mistige ochtend loopt een damhert in het vroege tegenlicht onder een grove den. 26 maart 2018.
27 april 2018. De zoogdieren in de Veluwse bossen hadden door het koude voorjaar moeite om aan voedsel te komen. Eind april begon het gras pas goed te groeien. In de bosrand was dit wilde zwijn lekker aan het grazen en wroeten. De fraai gevormde bomen zorgen voor een mooie omlijsting. 
In mei ben ik naar de Vogezen en Jura geweest. Daar heb ik in een prachtige omgeving o.a. bijeneters, gemzen en waterspreeuwen gefotografeerd.
18 juni 2018. Weer op de Veluwe. De avonden zijn lekker lang. Dankzij de zomertijd is het tot na 22u licht. Een das is een nachtdier, maar deze heeft zijn burcht verlaten terwijl het licht genoeg is om te fotograferen.
Jaren geleden had ik al eens edelherten als silhouet gefotografeerd. Toen was het echter vroeger in het jaar en waren hun geweien klein. In juli waren de omstandigheden weer goed en op één van die avonden deden de herten waar ik al lang op hoopte.
De zomervakantie hebben we in Ierland doorgebracht. Dit prachtige uitzicht is te vinden in Killarney National Park.
Ook in het westen van Ierland: uitzicht vanaf de Kerry Cliffs.
31 augustus 2018. Donkere wolken en een regenboog boven de zandverstuiving. Samengesteld panorama uit meerdere beelden.
16 september 2018. Een windstille avond waardoor de rode wolken prachtig weerspiegelen in het water.
Herfst is paddenstoelentijd. Dit is een groep Gewone Zwavelkoppen, groeiend op een dode beuk. 6 oktober 2018.
In de herfst opnieuw naar de Vogezen geweest. Hier een bescheiden watervalletje in een herfstbos. Vooral de varens en mossen op de rotsen en takken vond ik mooi en wilde ik mee laten doen in dit beeld.
Voor zonsopkomst had ik al wat gemzen zien lopen. Net als de eerste zonnestralen over de bergrand op hun kopjes schijnen lopen ze voorbij en even later staan ze weer in de schaduw. 22 oktober 2018.
17 november 2018. Het vroor. Ik heb rondgefietst op zoek naar mooie landschappen met rijp en het nog aanwezige herfstblad. Deze plek met grillige eiken ken ik al jaren. Het was hier weer fraai deze ochtend.
Een notenkraker in Nederland. Bijzonder. De foto vind ik niet echt mooi en ik was ook niet blij nadat ik deze had gemaakt.  Mijn zoon Jeroen heeft pas een mooie!
Waarschijnlijk kwam dat omdat ik eerder die ochtend erg dicht bij een edelhert zat. Hij paste niet in beeld! Toen hij wat verder weg was kon ik deze foto maken. Helemaal alleen in het bos oog in oog met een edelhert in de vrije natuur op de Veluwe maakt op mij blijkbaar nog altijd meer indruk dan een bijzondere vogel in een woonwijk. 20 december 2018.

Andere albums

Back to Top