In februari 2019 ben ik met een paar bevriende fotografen op eigen gelegenheid naar de omgeving van Kuusamo in Finland geweest. Een van de hoofddoelen was het unieke winterse landschap van Riisitunturi nationaal park, bekend om de met dikke lagen rijp en sneeuw bedekte bomen. De dag voordat wij er waren had het flink gesneeuwd en gewaaid, dat in combinatie met het zonnige weer en wat bewolking voor prachtige foto-omstandigheden zorgde. De temperatuur op deze dag lag rond de -25º C.
De volgende dag was het nog kouder: -31º C. Desondanks zijn er wat stromende rivieren die deels ijsvrij blijven. In het tegenlicht van de ondergaande zon was er prachtige mist boven het water te zien.
Op plekken met open water waren veel waterspreeuwen te zien. Ik hoopte ze op sneeuw en ijs te fotograferen.
Vanuit een speciale hut in Oulanka is het mogelijk om in winterse omstandigheden diverse vogelsoorten te fotograferen. Zoals deze zwarte specht.
De specialiteit van deze locatie is de steenarend. Tussen de sneeuwvlokjes kwam er na een tijdje wachten een steenarend prachtig aangevlogen. Met een spanwijdte van zo'n 2 meter een indrukwekkende vogel.
Bij een smalle rivier met wilder stromend water waren de ijsafzettingen mooier en de waterspreeuwen dichterbij dan op de vorige locatie. Ik had van een afstand al een waterspreeuw op prachtige ijsklomp zien zitten. Daar ben ik bij gaan zitten en na verloop van tijd kon ik de plaat maken die graag wilde.
Bevroren watervallen met ijspegels van meer dan een meter lang.
De grootste verrassing van deze reis was deze otter die al jagend onder het ijs een paar keer bovenkwam uit een gat vlak bij ons.
Later liep de otter wat verder weg in een prachtig winterlandschap.
Mijn eerste sperweruil. Niet dichtbij maar wel boven in de prachtig besneeuwde boomtop.
We zagen veel korhoenders die in bomen knoppen aten.
Op sommige plaatsen waren taigagaaien goed te fotograferen.
Het eerste licht schijnt door de mist en de besneeuwde sparren.
In een rivier in Oulanka nationaal park drijven brokken ijs in cirkels in een bocht van de rivier.
Op de laatste heldere avond nogmaals naar Riisitunturi gegaan. De halve maan op de sneeuw geeft enorm veel licht. Geweldig om zoveel sterren te zien in een gebied zonder lichtvervuiling. De binnendrijvende bewolking verhinderde helaas het zien van noorderlicht.
Het was een prachtige avond om sterrensporen te fotograferen.

Andere albums

Back to Top